meer
facebook rss twitter
Waar let je op bij een proefrit?

Waar let je op bij een proefrit?

Laatst bijgewerkt op: 22 - 02 - 2013 | 14:42

Stel, je hebt een wagen gevonden die er helemaal top uitziet. Maar hij ziet er niet alleen goed uit, volgens de verkoper heeft hij nog nooit zo een top auto verkocht! Allemaal leuk en aardig, maar je weet pas echt waar je aan toe bent als je een proefrit met de wagen hebt gemaakt.

Waarom een proefrit?

Het kopen van een auto is niet simpel. Naast dat je moet bedenken wat je zoekt, en die ene auto ook nog eens moet zien te vinden die aan je eisen voldoet, is er vaak een behoorlijk bedrag mee gemoeid. Daarnaast kan een auto er nog zo goed uitzien en kan het op papier de perfecte aankoop lijken, in de praktijk kan dit weleens vies tegenvallen. Wel zo slim dus om van tevoren de auto zo goed mogelijk te testen.

Een uitstekende manier om een auto te testen is door hem daadwerkelijk uit te proberen met een proefrit of testrit. Zitten de stoelen lekker, rijdt de auto soepel, klinkt de motor zuiver? Het zijn allemaal dingen die erg belangrijk zijn en die je door een proefrit aan de kaak kan stellen. Een testrit met een auto hoort bovendien gratis te zijn. Niet alle verkopers zijn hier even blij mee, maar toch heb jij het recht om je goed te oriënteren op je aankoop.  Accepteer dus niet dat je een vergoeding moet betalen en doe al helemaal geen aanbetalingen. Doet de verkoper moeilijk? Dan zijn er meer dan genoeg autodealers die je met open armen willen ontvangen.

Aandachtspunten bij een proefrit

Voordat je de proefrit gaat maken, kan het helpen om op internet recensies over de wagen te bekijken. Dit helpt je bij het vormen van een globaal beeld en kan je wijzen op punten waar je extra op kunt letten. Ga je daadwerkelijk de proefrit maken? Let dan op onderstaande punten:

Aandachtspunten tijdens het rijden

De proefrit met een auto geeft jou de kans om het rijgedrag van de wagen te ervaren en te merken hoe de wagen aanvoelt tijdens het rijden. Test het rijgedrag dan ook op de volgende punten:
- De wegligging in scherpe bochten;
- Reageert de auto soepel bij het sturen?
- Hoe snel en effectief werken de remmen?
- Schakelt de wagen soepel?
- Reactie van de wagen op hobbels en drempels;
- Hoe klinkt de motor bij verschillende snelheden?
- Snelheid van het optrekken;
- Hoe reageert de auto tijdens inhalen en filerijden?


Algemene aandachtspunten proefrit

Een proefrit geeft je ook de kans om de wagen op andere zaken dan het rijgedrag te testen. Let bijvoorbeeld op:
- Beenruimte;
- Is het display overzichtelijk?
- Hoe zitten de stoelen? Zowel voor als achterin de wagen belangrijk om te weten;
- Hoe voelt het stuur en het schakelpaneel aan?
- De ruimte in de kofferbak;
- Kan je gemakkelijk in en uitstappen?

Ook is het verstandig om een vriend of bekende mee te nemen die verstand heeft van auto’s. Twee zien/ weten meer dan één en daarnaast verklein je de kans dat je meegesleurd wordt in het enthousiasme van het moment. Neem ook geen beslissing direct na de proefrit. Laat de indrukken rustig bezinken en slaap er een nachtje over.

Een laatste tip: weet je niet goed wat je wilt? Probeer dan meerdere automerken en voel aan welke voor jou het meest geschikt is. Klik hier als je meer wilt weten over aandachtspunten bij het aankopen van een auto.

Reageren

Uw reactie op dit artikel is welkom.

De handigste apps voor je auto

Tegenwoordig heb je overal een app voor. Dus ook om autorijden nog leuker en gemakkelijker te maken. Een aantal handige auto-apps op een rij.

Meer

Tips tegen verblinding door laaghangende zon

Je hebt het vast al weleens meegemaakt, een laaghangende zon waardoor je verblind wordt tijdens het autorijden. Niet alleen vervelend, maar ook nog eens gevaarlijk want je ziet vaak niet meer wat er om je heen gebeurt. Enkele tips op een rij zodat jij geen last meer hebt van de laaghangende zon.

Meer

Tips om zuiniger te rijden en te besparen op je brandstofkosten

Of je nou in je eigen auto rijdt of in een lease auto van de zaak, besparen op brandstofkosten kan nooit kwaad. Wij hebben enkele handige tips voor je op een rij gezet.

Meer
 

Waarom elektrisch rijden?

Ook al is elektrisch rijden bezig aan een sterke opmars, toch is het voor veel mensen nog onduidelijk waarom je nou eigenlijk voor een elektrische auto zou kiezen. Wij zetten daarom een aantal voordelen voor je op een rij!

Meer

Tips om jouw auto te verkopen

Ben je van plan om jouw auto te verkopen? Dan wil je natuurlijk wel dat je een zo goed mogelijk bod op je auto krijgt. Ga aan de slag met onze tips en verkoop jouw auto tegen een betere prijs.

Meer

Contact

Vragen? Mail ons op:

info@hollandwheels.nl

Ogenblik geduld. Laden...