meer
facebook rss twitter
Tips om een occasion te kopen

Tips om een occasion te kopen

Laatst bijgewerkt op: 29 - 07 - 2013 | 17:18

Ben je van plan om een occasion (tweedehands auto) te gaan kopen? Dan ga je goed voorbereid op weg met dit handige stappenplan om een auto te kopen.

 

Occasion kopen stap 1: Auto kiezen

Bedenk wat voor auto je wil. Hierbij kan zijn er tal van zaken waar je op kunt letten zoals zuinigheid, formaat, aantal deuren, handgeschakeld of automaat en natuurlijk of je een voorkeursmerk of model hebt.

Occasion kopen stap 2: Waar koop je de auto?

Bij het kiezen van een tweedehands auto heb je de keuze of je de auto koopt bij een particulier of bij een autogarage. Bij een autobedrijf is het belangrijk dat deze in het bezit is van het Bovag keurmerk. Voordeel bij een autogarage is de garantieregeling (en dus zekerheid). Nadeel is dan weer dat ze vaak iets duurder zijn.

Occasion kopen stap 3: Prijs van de occasion

Als je weet wat voor auto je wilt kopen is het de moeite waard om even rond te kijken wat de gemiddelde vraagprijs is voor zo een auto. Hiervoor kan je eens rondkijken op de websites van autogarages of bijvoorbeeld Marktplaats of gebruik maken van de ANWB autokoerslijst. Je wilt tenslotte niet achteraf merken dat je veel te veel hebt betaald.

Occasion kopen stap 4: Controleer de staat van de auto

Vraag tijdens het verkoopgesprek naar eventuele mankementen aan de auto. Ook al moet de verkoper je dit vertellen, je moet er zelf ook naar vragen.


Occasion kopen stap 5: Maak een proefrit

Test de auto ook tijdens het proefrit. Zo ervaar je direct hoe de auto rijdt en wat het weggedrag is. Kijk hier voor meer tips voor een proefrit.

Occasion kopen stap 6: Kilometerstand controleren

Controleer de auto ook qua onderhoud aan de hand van het onderhoudsboekje (mits aanwezig). Ook de kilometerstand is belangrijk. Bij een garage met een NAP certificering weet je zeker dat het goed zit. Koop je een occasion bij een particulier? Dan kan je de kilometerstand voor 2,95 euro online controleren.

Occasion kopen stap 7: Garantie op de auto

Koop je een occasion bij een garage? Vraag dan goed naar de garantievoorwaarden en neem deze ook op in de verkoopovereenkomst.

Occasion kopen stap 8: Kentekenbewijs overschrijven

Het kentekenbewijs bestaat uit twee delen, namelijk deel IA (voertuigbewijs met de voertuiggegevens) en deel IB (tenaamstellingsbewijs met de tenaamstellingsgegevens). Meestal kan een garage de overschrijving van het kentekenbewijs regelen of anders kan je dit bij het postkantoor regelen. Een geldig legitimatiebewijs is verplicht.

Occasion kopen stap 9: Verzekering afsluiten & vrijwaringsbewijs

Heb je een auto ingeruild? Vraag dan naar een vrijwaringsbewijs zodat je niet achteraf aansprakelijk gesteld kan worden voor schades. Ook moet je direct de autoverzekering in orde maken vóórdat je gaat rijden. Hou hier dus van tevoren rekening mee.


Dus ga goed voorbereid te werk bij het kopen van een occasion met deze tips en lees ook onze tips voor het maken van een proefrit.

Bron: ANWB.nl

Zuinig autorijden: de top 10 zuinigste middelgrote benzine auto’s

Wil jij besparen op de kosten van autorijden? Dan is de aanschaf van een zuinige auto zeker de moeite waard. Bekijk hier de top 10 zuinige auto’s in het middelgrote segment.

Meer

Waar let je op bij een proefrit?

Stel, je hebt een wagen gevonden die er helemaal top uitziet. Maar hij ziet er niet alleen goed uit, volgens de verkoper heeft hij nog nooit zo een top auto verkocht! Allemaal leuk en aardig, maar je weet pas echt waar je aan toe bent als je een proefrit met de wagen hebt gemaakt.

Meer

Tips auto verkopen

Als je jouw auto wil verkopen, wil je er natuurlijk en zo goed mogelijke prijs voor krijgen. Ga daarom aan de slag met onze tips en krijg een beter bod als je jouw auto gaat verkopen.

Meer

Tips om zuiniger te rijden en te besparen op je brandstofkosten

Of je nou in je eigen auto rijdt of in een lease auto van de zaak, besparen op brandstofkosten kan nooit kwaad. Wij hebben enkele handige tips voor je op een rij gezet.

Meer

Met deze dingen ga je veilig op weg

Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje, maar als het gebeurt wil je natuurlijk voorbereid zijn. Wij hebben voor je bekeken welke dingen onmisbaar zijn voor die momenten dat het even mis gaat.

Meer
Ogenblik geduld. Laden...