meer
facebook rss twitter
Wat kan je doen als je rijbewijs is ingevorderd?

Wat kan je doen als je rijbewijs is ingevorderd?

Laatst bijgewerkt op: 13 - 02 - 2013 | 17:09

Er zijn meerdere redenen waarbij de officier van justitie kan beslissen om je rijbewijs in te houden. Maar wat doe je als het zover is? Vandaag in nader toegelicht: de invordering van het rijbewijs.

Redenen invorderen rijbewijs

En daar zit je dan, zonder rijbewijs. Jaarlijks wordt bij duizenden bestuurders in Nederland het rijbewijs ingenomen. Je rijbewijs kan worden ingevorderd in de volgende situaties:

  • Verkeersovertreding van meer dan 50 km/ u
  • Rijden onder invloed
  • Gevaarlijk rijgedrag
  • Openstaande boetes

In deze gevallen zal je rijbewijs dus ingenomen worden en hangt de duur daarvan af van een aantal factoren. Zo betekent een geschiedenis van eerdere overtredingen over het algemeen dat je er vanuit kunt gaan dat je het rijbewijs een tijdje kwijt bent. Maar wat gebeurt er als je rijbewijs wordt ingenomen?

Procedure bij invordering rijbewijs

Het inhouden van het rijbewijs is in feite simpelweg een voorlopige maatregel die is genomen in afwachting van de behandeling van de strafzaak.

Als je rijbewijs is ingenomen, neemt de officier van justitie binnen 10 dagen of je het rijbewijs weer terug krijgt of voor meerdere maanden kwijt bent. Hierover krijg je schriftelijk bericht met daarin de periode hoe lang je het rijbewijs kwijt bent.

Met een beetje geluk heb je jouw rijbewijs dus snel weer terug en zal je in het vervolg toch wat meer op je tellen moeten passen. Bij een volgende invordering van het rijbewijs zal je er waarschijnlijk minder goed vanaf komen.

Rijbewijs langer dan tiendagen kwijt?

Het kan echter ook zijn dat de officier van justitie besluit om het rijbewijs langer dan 10 dagen in te houden. Als dit het geval is, kan je een advocaat in de arm nemen en een klaagschrift indienen om het rijbewijs terug te krijgen in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de zaak. In dit klaagschrift kan je aangeven waarom jij van mening bent dat je het rijbewijs weer snel terug dient te krijgen. Bijvoorbeeld vanwege vervoer naar je werk.

Zodra de rechter het klaagschrift in behandeling neemt, zal er ook direct een beslissing genomen worden. Hierbij zal de rechter het maatschappelijk belang van verkeersveiligheid afwegen tegen uw persoonlijke belang. Afwachten dus.

Meer weten over deze procedure? Haans Advocaten kan je er alles over vertellen.

Reageren

Uw reactie op dit artikel is welkom.

Nieuws

Tips voor het inpakken van de caravan

Ga je voor het eerst op vakantie met de caravan of is het gewoon elke keer weer een heel gedoe om alles fatsoenlijk in te pakken? Dan komen deze tips voor het inpakken van je caravan jou ongetwijfeld van pas.

Meer

Autorijden in de bergen. Zo doe je dat.

Wil jij niet bij die horde Nederlanders horen die op vakantie met pech langs de weg komen te staan doordat ze niet weten hoe ze in de bergen moeten rijden? Dan is dit artikel jou handleiding voor een pech-vrije autovakantie!

Meer

Handige tips voor een veilige autovakantie

Op vakantie met de auto? Kijk dan even je auto na met deze tips voor een veilige autovakantie en ga met een extra goed gevoel op weg!

Meer
 
Ogenblik geduld. Laden...