meer
facebook rss twitter
Wat kan je doen als je rijbewijs is ingevorderd?

Wat kan je doen als je rijbewijs is ingevorderd?

Laatst bijgewerkt op: 13 - 02 - 2013 | 17:09

Er zijn meerdere redenen waarbij de officier van justitie kan beslissen om je rijbewijs in te houden. Maar wat doe je als het zover is? Vandaag in nader toegelicht: de invordering van het rijbewijs.

Redenen invorderen rijbewijs

En daar zit je dan, zonder rijbewijs. Jaarlijks wordt bij duizenden bestuurders in Nederland het rijbewijs ingenomen. Je rijbewijs kan worden ingevorderd in de volgende situaties:

  • Verkeersovertreding van meer dan 50 km/ u
  • Rijden onder invloed
  • Gevaarlijk rijgedrag
  • Openstaande boetes

In deze gevallen zal je rijbewijs dus ingenomen worden en hangt de duur daarvan af van een aantal factoren. Zo betekent een geschiedenis van eerdere overtredingen over het algemeen dat je er vanuit kunt gaan dat je het rijbewijs een tijdje kwijt bent. Maar wat gebeurt er als je rijbewijs wordt ingenomen?

Procedure bij invordering rijbewijs

Het inhouden van het rijbewijs is in feite simpelweg een voorlopige maatregel die is genomen in afwachting van de behandeling van de strafzaak.

Als je rijbewijs is ingenomen, neemt de officier van justitie binnen 10 dagen of je het rijbewijs weer terug krijgt of voor meerdere maanden kwijt bent. Hierover krijg je schriftelijk bericht met daarin de periode hoe lang je het rijbewijs kwijt bent.

Met een beetje geluk heb je jouw rijbewijs dus snel weer terug en zal je in het vervolg toch wat meer op je tellen moeten passen. Bij een volgende invordering van het rijbewijs zal je er waarschijnlijk minder goed vanaf komen.

Rijbewijs langer dan tiendagen kwijt?

Het kan echter ook zijn dat de officier van justitie besluit om het rijbewijs langer dan 10 dagen in te houden. Als dit het geval is, kan je een advocaat in de arm nemen en een klaagschrift indienen om het rijbewijs terug te krijgen in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de zaak. In dit klaagschrift kan je aangeven waarom jij van mening bent dat je het rijbewijs weer snel terug dient te krijgen. Bijvoorbeeld vanwege vervoer naar je werk.

Zodra de rechter het klaagschrift in behandeling neemt, zal er ook direct een beslissing genomen worden. Hierbij zal de rechter het maatschappelijk belang van verkeersveiligheid afwegen tegen uw persoonlijke belang. Afwachten dus.

Meer weten over deze procedure? Haans Advocaten kan je er alles over vertellen.

Reageren

Uw reactie op dit artikel is welkom.

Nieuws

Parkeren in de stad steeds duurder

Uit een onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat parkeren in de stad steeds duurder wordt.

Meer

Maximum prijs voor rijbewijs

In Nederland kan het per plaats verschillen wat je voor een rijbewijs betaalt. De ANWB maakt zich nu hard om te zorgen dat er een eenduidig tarief wordt afgesproken.

Meer

Asfalt heeft te lijden onder vrieskou

De vrieskou heeft tot nu 305 meldingen van vorstschade opgeleverd bij Rijkswaterstaat. Op verschillende plaatsen tast de vorst het asfalt aan, wat kan resulteren in gaten in het wegdek.

Meer
 
Ogenblik geduld. Laden...