meer
facebook rss twitter
Oldtimers verbannen uit bebouwde kom?

Oldtimers verbannen uit bebouwde kom?

Laatst bijgewerkt op: 22 - 02 - 2013 | 14:44

Als het aan het Planbureau voor de Leefomgeving ligt, zijn oldtimers in de toekomst niet meer welkom in de bebouwde kom. ‘Te vervuilend’ luidt het.

In Nederland is een auto een oldtimer zodra hij 30 jaar of ouder is of als hij op 31 december 2011 ouder dan 25 jaar was. Oldtimers hebben verschillende voordelen. Buiten de historische waarde en de lol om erin te rijden, zijn de wagens op dit moment nog vrijgesteld van wegenbelasting. De laatste jaren zijn oldtimers dan ook in populariteit toegenomen. De voorgestelde maatregel zou hier echter weleens een einde aan kunnen maken.

Te veel uitstoot oldtimers

In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en milieu heeft het Planbureau voor de Leefomgeving onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de uitstoot tegen 2015 te verminderen. De oldtimers waren vorig jaar verantwoordelijk voor 5% van alle uitstoot van personenwagens. Daarnaast zouden oldtimers verantwoordelijk zijn voor uitstoot van 10% van alle stikstofoxiden. Dit terwijl slechts 1,5% van de personenauto’s een oldtimer is.

Volgens staatssecretaris Atsma wordt een deel van de verbeterde luchtkwaliteit, veroorzaakt door de stimulerende maatregelen voor schone auto’s, teniet gedaan door de oldtimers. Reden genoeg voor staatssecretaris Atsma om het adviesrapport goed te bestuderen.

Meer oldtimers

De afgelopen jaren is de import van oldtimers toegenomen. Juist deze oldtimers, vaak afkomstig uit Duitsland en Frankrijk, hebben een veel hogere uitstoot. Zo hebben de geïmporteerde wagens van ouder dan 25 jaar geen geregelde driewegkatalysator meer, waardoor zij per gereden kilometer een stuk meer stikstofoxiden uitstoten dan nieuwe auto’s. De geïmporteerde diesel-oldtimers hebben daarnaast een hoge uitstoot van fijn stof.    Verdwijnen de oldtimers uit het straatbeeld?

Het is niet mogelijk om de import van oldtimers te beperken. Evenmin is het mogelijk om in de belastingvrijstelling rekening te houden met de afkomst van de auto’s. Daarnaast zijn het juist de geïmporteerde wagens die vaak voor dagelijks gebruik ingezet worden en daardoor dus extra vervuiling met zich meebrengen. Hierdoor zouden de maatregelen voor alle bezitters gaan gelden. 

Afwachten dus of de maatregelen ingevoerd worden en de oldtimers binnenkort verleden tijd zijn.

reacties (1)
Categorieën: Opmerkelijk, Autorijden

Reageren

Uw reactie op dit artikel is welkom.

De handigste apps voor je auto

Tegenwoordig heb je overal een app voor. Dus ook om autorijden nog leuker en gemakkelijker te maken. Een aantal handige auto-apps op een rij.

Meer

Tips tegen verblinding door laaghangende zon

Je hebt het vast al weleens meegemaakt, een laaghangende zon waardoor je verblind wordt tijdens het autorijden. Niet alleen vervelend, maar ook nog eens gevaarlijk want je ziet vaak niet meer wat er om je heen gebeurt. Enkele tips op een rij zodat jij geen last meer hebt van de laaghangende zon.

Meer

Tips om zuiniger te rijden en te besparen op je brandstofkosten

Of je nou in je eigen auto rijdt of in een lease auto van de zaak, besparen op brandstofkosten kan nooit kwaad. Wij hebben enkele handige tips voor je op een rij gezet.

Meer
 

Waarom elektrisch rijden?

Ook al is elektrisch rijden bezig aan een sterke opmars, toch is het voor veel mensen nog onduidelijk waarom je nou eigenlijk voor een elektrische auto zou kiezen. Wij zetten daarom een aantal voordelen voor je op een rij!

Meer

Tips om jouw auto te verkopen

Ben je van plan om jouw auto te verkopen? Dan wil je natuurlijk wel dat je een zo goed mogelijk bod op je auto krijgt. Ga aan de slag met onze tips en verkoop jouw auto tegen een betere prijs.

Meer

Contact

Vragen? Mail ons op:

info@hollandwheels.nl

Ogenblik geduld. Laden...