meer
facebook rss twitter
Autorijden in de bergen. Zo doe je dat.

Autorijden in de bergen. Zo doe je dat.

Laatst bijgewerkt op: 12 - 07 - 2013 | 17:31

Wil jij niet bij die horde Nederlanders horen die op vakantie met pech langs de weg komen te staan doordat ze niet weten hoe ze in de bergen moeten rijden? Dan is dit artikel jou handleiding voor een pech-vrije autovakantie!

Bergop autorijden

In de bergen rijden is toch net even anders dan in het vlakke Nederland. Dit vereist dan ook een andere manier van schakelen. Zorg dat je auto bij het bergop rijden tussen de 3000 en 4000 toeren zit. Let vooral ook op dat je niet te snel naar een hoge versnelling schakelt, dit is vaak funest voor de motor.
Zelfs bij lichtere hellingen kan rijden in een te hoge versnelling de motor te zwaar belasten. Gevolg? De motor loopt warm en houdt het voor gezien. Schakel dus tijdig terug naar een lagere versnelling als je merkt  dat de motor het moeilijk heeft.


Optrekken op een steile helling

Verkeerd optrekken op een steile helling is een ware slijtageslag voor de koppeling. Probeer dit dus zoveel mogelijk te beperken door het ‘slipmoment’ zo kort mogelijk te houden en de afstand tot de voorligger wat ruimer te houden. Zo voorkom je dat je kort achter elkaar meerdere keren de koppeling toch weer moet intrappen. Probeer zoveel mogelijk in één keer een afstand te overbruggen en geleidelijk door te rijden. Voorkomt weer een doorgebrande koppelingsplaat of onnodige slijtage.


Rijden met een caravan

Een caravan is een behoorlijke extra belasting voor de motor van de auto. Belangrijk dus om de motor zoveel mogelijk te ontzien tijdens het rijden. Zorg daarom dat de motor toeren blijft maken en ga niet proberen in een zo laag mogelijk toerenaantal te rijden. Dat is vragen om motorproblemen.


Voorkom een oververhitte motor

Tijdens het autorijden in de bergen is een oververhitte motor wel het laatste waar je aan wilt denken. Let daarom goed op de temperatuurmeter. Zie je dat de temperatuur van de motor oploopt? Schakel dan even terug naar een lagere versnelling. Zet eventueel ook je kachel en blower vol aan, dan kan de motor overtollige warmte kwijt. Blijft de temperatuur te hoog? Dan is het hoogste tijd voor een pitstop.


Omlaag rijden in de bergen

“What comes up, must go down” luidt de bekende uitdrukking en zo is het maar net. Bij het bergaf rijden is het ook verstandig om goed op het toerenaantal te letten. Probeer in dezelfde versnelling omlaag te rijden als je bergop deed. Op deze manier remt je wagen niet alleen op de remmen, maar ook op de motor. En dat scheelt een hoop slijtage aan je remmen.

Tip: rij niet in zijn vrij naar beneden. Dit is een stuk gevaarlijker dan je denkt en kan erin resulteren dat je als een ongeleid projectiel naar beneden suist. Ook het tussentijds je koppeling indrukken om wat snelheid te maken is slecht voor je motor.


In de bergen rijden met een automaat

Heb je een automaat en ga je in de bergen rijden? Zet je wagen dan zowel bergop als bergaf in de speciale bergversnelling of rij in zijn 1 of 2. Let de wagen niet in D (drive) staan, dan schakelt hij vaak te vroeg wat weer slecht is voor je motor.

Tot zover de tips om in de bergen te rijden. Doe er je voordeel mee en ga dit jaar voor de pech-vrije autovakantie.

Bron: ANWB.nl

reacties (1)

Reageren

Uw reactie op dit artikel is welkom.

De handigste apps voor je auto

Tegenwoordig heb je overal een app voor. Dus ook om autorijden nog leuker en gemakkelijker te maken. Een aantal handige auto-apps op een rij.

Meer

Tips tegen verblinding door laaghangende zon

Je hebt het vast al weleens meegemaakt, een laaghangende zon waardoor je verblind wordt tijdens het autorijden. Niet alleen vervelend, maar ook nog eens gevaarlijk want je ziet vaak niet meer wat er om je heen gebeurt. Enkele tips op een rij zodat jij geen last meer hebt van de laaghangende zon.

Meer

Tips om zuiniger te rijden en te besparen op je brandstofkosten

Of je nou in je eigen auto rijdt of in een lease auto van de zaak, besparen op brandstofkosten kan nooit kwaad. Wij hebben enkele handige tips voor je op een rij gezet.

Meer
 

Waarom elektrisch rijden?

Ook al is elektrisch rijden bezig aan een sterke opmars, toch is het voor veel mensen nog onduidelijk waarom je nou eigenlijk voor een elektrische auto zou kiezen. Wij zetten daarom een aantal voordelen voor je op een rij!

Meer

Tips om jouw auto te verkopen

Ben je van plan om jouw auto te verkopen? Dan wil je natuurlijk wel dat je een zo goed mogelijk bod op je auto krijgt. Ga aan de slag met onze tips en verkoop jouw auto tegen een betere prijs.

Meer

Contact

Vragen? Mail ons op:

info@hollandwheels.nl

Ogenblik geduld. Laden...