meer
facebook rss twitter
Asfalt heeft te lijden onder vrieskou

Asfalt heeft te lijden onder vrieskou

Laatst bijgewerkt op: 25 - 01 - 2013 | 17:29

De vrieskou heeft tot nu 305 meldingen van vorstschade opgeleverd bij Rijkswaterstaat. Op verschillende plaatsen tast de vorst het asfalt aan, wat kan resulteren in gaten in het wegdek.

 

Meeste vorstschade aan asfalt in Randstad

Het aantal meldingen van vorstschade staat ongeveer gelijk aan vorig jaar, al zijn er dit jaar wel meer dagen met vorst geweest. In vergelijking met de winter van 2010-2011 is het aantal meldingen van asfaltschade wel flink gedaald.

De meeste vorstschade aan asfalt wordt gemeld vanuit de Randstad. Logisch ook, aangezien hier de meeste snelwegen liggen. De provincies Zuid-Holland, Gelderland en Utrecht gaan aan kop wat betreft meldingen van vorstschade aan het wegdek. Asfalt in Noord-Brabant, Limburg en Zeeland heeft juist het minst te lijden van de vrieskou.


Spoedreparaties aan asfalt

De vorst veroorzaakt schade aan het asfalt doordat het bevroren water uitzet. Hierdoor ontstaan gaten of rafelend wegdek doordat stukjes steen uit het asfalt loslaten. Dat dit kan resulteren in gevaarlijke situaties spreekt voor zich. Vandaar ook dat Rijkswaterstaat dergelijke problemen direct probeert op te lossen met spoedreparaties. Zij hebben dan ook dag en nacht inspecteurs die de staat van het wegdek in de gaten houden.

Deze medewerkers van Rijkswaterstaat zijn in staat om kleinere gaten direct te repareren met een zogenaamde ‘hotbox’. Hierin wordt warm asfalt vervoerd, zodat kleinere gaten ter plekke gevuld kunnen worden. Handig, want zo wordt niet alleen schade aan voorbijrijdende auto’s verminderd, maar ontstaan ook minder files. Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat het hoogtijdagen zijn voor Rijkswaterstaat.

Categorieën: Verkeer & veiligheid

Reageren

Uw reactie op dit artikel is welkom.

Bescherm jouw auto deze winter tegen de vrieskou met deze tips

Vrieskou, sneeuw en gladde wegen: koning winter heeft dan toch eindelijk zijn intrede gedaan. Voor de automobilisten betekent dat weer ruiten krabben, extra oppassen onderweg en een grotere kans op pech. Voorkom onnodige problemen in ieder geval met onderstaande tips voor jouw auto in de winter.

Meer
 
Ogenblik geduld. Laden...