meer
facebook rss twitter
Innovatieve autoband laat levensduur zien

Innovatieve autoband laat levensduur zien

Laatst bijgewerkt op: 10 - 01 - 2013 | 17:34

Je mag gerust stellen dat autobanden een essentieel deel van je auto zijn. Het is dan ook niet voor niets dat er bij keuringen specifiek naar gekeken wordt. Ontwerpers hebben een nieuw soort band ontwikkeld die het gemakkelijker maakt te zien wanneer een band versleten is.

Het is vaak moeilijk om te zien wanneer een band aan vervanging toe is en wanneer de slijtage nog acceptabel is. Het gaat tenslotte om millimeters. Als oplossing voor dit probleem hebben twee ontwerpers nu de Discolor Tyre ontworpen, die je in een oogopslag laat zien hoe de band eraan toe is.

Uit hun ontwerp blijkt maar weer dat een briljant idee alles behalve ingewikkeld hoeft te zijn. Het idee achter de band is namelijk, dat onder de zwarte rubberlaag van de autoband een helder oranje onderlaag zit. Dus zie je oranje plekken op je autoband? Dan is de band toe aan vervanging.


Slijtage autoband gemakkelijk zichtbaar

De studie geeft aan dat de autoband ongeveer 20.000 kilometer meegaat, als is dit wel aan te passen door middel van de samenstelling van de band. Ook zie je scheurtjes in het rubber nu veel eerder dan voorheen en kan je sneller actie ondernemen. Al is het maar omdat de politie die mooie oranje onderlaag natuurlijk ook kan zien.

Overigens zijn er meerdere idee├źn voor een autoband die verkleurt bij slijtage. Zo wordt er ook gewerkt aan de ontwikkeling van autobanden met meerdere kleurlagen en een band met een ultraviolet laag die verkleurt als de zon erop schijnt.

Categorieën: Opmerkelijk, Innovatie, Autorijden

Reageren

Uw reactie op dit artikel is welkom.

 
Ogenblik geduld. Laden...